Expositie van Jaap Jongejans

.                                                                

Terug van weg geweest is Jaap Jongejans met zijn schitterende aquarellen.  In het oude Dorpshuis heeft hij al eens een expositie gehad.

Jaap Jongejans werd geboren in Den Helder op 11 november 1936. Hij werd opgeleid tot onderwijzer en behaalde naast de onderwijzersakte, ook bevoegdheden voor voortgezet onderwijs, in tekenen en handvaardigheid. Daarna schilderde hij voor zijn plezier, maar ook jarenlang vrijwel niet. Hij werd schooldirecteur, studeerde verder en werkte vervolgens 23 jaar als onderwijsinspecteur in Utrecht.

Na zijn pensionering pakte hij de schilderdraad weer op als hobbyschilder.

Jaap schildert vele uiteenlopende onderwerpen, maar vooral landschappen en schepen. In het bijzonder de traditionele klipper, aken en tjalken van de “Bruine Vloot”, in Enkhuizen en Hoorn. Dat is geen toeval. De jongste zoon van Jaap en zijn vrouw Jane, is al jarenlang schipper op deze grote zeilklippers en schoeners.

Jaap maakte veel schilderijen in opdracht. Zowel van zeilschepen als bijvoorbeeld van markante boerderijtjes of landhuizen. De techniek is vooral aquarel, met acryl accenten. Meest zeer herkenbaar naturalistisch.

In het Dorpshuis liggen ook prijslijsten van de schilderijen.